DBA Kantar Programı

DBA Kantar Programı
Yazılım Genel Özellikler
- Tüm ağırlık kantarlarına uyarlanabilir (Esit, Tunaylar, Baykon…).
- Kantar giriş ve çıkış kayıtları (kantar fişi) oluşturulur, yazdırılır.
- Ayrıntılı raporlar elde edilir.
- Client-Server, Microsoft SQL Server altyapısı üzerinde çalışır.
- Basit ve kullanıcı dostu bir ara yüzü vardır.
- Kullanıcı yetkilendirme işlevi vardır.
Ulaştırma Bakanlığı DBA(Doğrulanmış Brüt Ağırlık) Konteyner Tartım ve Yetkilendirme Bilgi Sistemi Projesi ile bütünleştirilebilirlik
Web-Servis aracılığı ile aşağıda ayrıntısı bulunan metotları kullanarak E-Devlet üzerinden DBA Belgelerini ekleyip, iptal etme işlemleri gerçekleştirebilir. E-Devlet aracılığı ile eklenmiş olan DBA Belgeleri UDHB U-NET Otomasyon Sistemine kaydedilir.
DBA Kantar Programı
- Yetki Belgesi Kantar Sorgula: Firmanın yetki belgesi ve kantarlarının sorgulandığı metottur.
DBA Kantar Programı - DBA Ekle: Doğrulanmış Brüt Ağırlık Belgelerinin aktarılması için kullanılır.
- Liman Sorgula: Limanların sorgulandığı metottur.
- DBA Belge Sorgulama: Bakanlık sistemine Aktarılan Doğrulanmış Brüt Ağırlık Belgelerinin sorgulanması için kullanılır.
- DBA Belge İptal: UDHB Sistemine aktarımı yapılan Doğrulanmış Brüt Ağırlık Belgelerinin iptal edilmesi için kullanılır.
- Bildirim Özet: Sorgulanan tarihteki kantar bazında geçerli ve iptal DBA Belge adetlerinin listelendiği metottur.
- Servis Test: Servisin hizmet verebilecek durumda olup olmadığını sorgulamak için Bakanlık tarafından sağlanan servisTest servis metodu kullanılır.
- Tahakkuk Sorgula: Her Ay Başında önceki ay UDHB sistemine aktarımı yapılan DBA belgelerinin bakanlık tarafından tahakkuku oluşturulur bu servis metodu ile oluşturulan tahakkuk bilgis firmalar tarafından sorgulanabilir.
- Yöntem Tür Kodu Getir: Doğrulanmış Brüt Ağırlık Belgelerini aktarırken “turu” alanında yazılacak olan değerlerin sorgulandığı metottur.
- Barkodlu Dba Belge Rapor İndir: Yöntem-1 veya Yöntem-2 belgesine sahip, tartım yapan firmalar tarafından, Bakanlık sistemine gönderilen geçerli Dba Belge lerinin matbu form olarak pdf formatında kaydedildiği metottur. Bu metotla tartım yapan firma Bakanlık Sistemine göndermiş olduğu DBA Belgelerinin karekodlu, barkodlu çıktısını alabilecektir.
DBA Kantar Programı

UAB ile Firmalar arasında güvenli, karşı tarafın kim olduğunu garanti eden, minimum zamanda maksimum veri gönderilmesine olanak veren, hata kontrolü yapılabilen bir yapı kurulmuştur.
Temelde bağlantı ve haberleşme işlemlerini yöneten katmanlar, veri iletişimi için oluşturulacak servislerinin HTTPS protokolü ile iletişim kurmalarını öngörmektedir.
Firmalar Web-Servis aracılığı ile bu dokümanda ayrıntısı bulunan metotları kullanarak E-Devlet üzerinden DBA Belgelerini ekleyip, iptal etme işlemlerini gerçekleştirebilirler. E-Devlet aracılığı ile eklenmiş olan DBA Belgeleri UAB U-NET Otomasyon Sistemine kaydedilir.
Aktarılan DBA Belgelerinin UAB tarafından ay başında önceki ay aktarımı yapılan DBA belgelerinin “DBA Belgesi Kontrol Ücreti” tahakkuku oluşturulur. Tahakkuk Bilgisi SMS aracılığı ile Firmanın belirtmiş olduğu numaraya gönderilir. Ayrıca oluşturulan tahakkuk bilgisi firma tarafından web servisler aracılığıyla da sorgulanabilir. Tahakkuk numarası ile Vakıfbank veya Ziraat bankasına ödeme yapılabilir. Ödeme yapıldıktan sonrada ödemenin UAB sistemine aktarılıp aktarılmadığı bilgisi de web servisler aracılığıyla sorgulanabilir.
İlgili firmalarca eklenmiş olan geçerli DBA
Belgeleri talep eden Kıyı Tesislerinde Taşıma ve Yükleme İşlemi yapan firmalarca UAB tarafından yetkilendirmesi yapılarak E-Devlet üzerinden sorgulanarak doğrulama işlemleri yapılabilir.
DBA Belgesi Nasıl Alabilirim ?
Ulaştırma bakanlığı DBA Belge alım sürecinde bizimle iletişime geçebilir, tüm süreci sizin adınıza tamamlayabiliriz DBA belgesi ve eğitim sürecinin tamamını bizimle tamamlayabilirsiniz.
Yöntem 1 için; başvuru evrakları;
- Başvuru Dilekçesi (imzalı ve kaşeli)
- Başvuru formu (imzalı ve kaşeli)
- Firmayı temsil ve ilzama yetkili olup, başvuru formunda imzası olan kişinin imza sirkülerinin sureti,
- Her bir tartı aletine ait, güncel periyodik muayene raporu sureti yada tartı aletiniz yeni ve ilk kurulum ise faturası ile birlikte Uygunluk Beyanı gerekmektedir.
- Konteyner Yüklemesinde görevli personelin CTU Kod Eğitimi aldığına dair belgeleri.
İlgi(a): 15.01.2021 tarihli ve 2733 sayılı Bakan Olur’ u ile yayımlanan Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge.
İlgi (a) Yönerge kapsamında;
1.Aşama : Güncel başvuru formu eksiksiz doldurularak, diğer talep edilen belgeler ile birlikte dilekçe ekinde Ulaştırma Bakanlığı Genel Müdürlüğü adresine gönderilmelidir.
2.Aşama : Başvurunuz değerlendirilmeye alınacak, DBA Bilgi Sistemi kapsamında hazırlanmış olan “Kurum Entegrasyonu Teknik Tasarım Dokümanı ve yardımcı bilgiler e-posta ile, “DBA Aktarım Web Servis Yetkilendirme Şifresi” ise kapalı zarfta irtibat kişisi adına Genel Müdürlük tarafından yazı ekinde firmanıza gönderilecektir.
3.Aşama: Ulaştırma Bakanlığı DBA Bilgi Sistemi ile entegrasyonun ivedilikle sağlanıp bilgi aktarımına hazır hale geldiği Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca teyit edildikten sonra firmanız tarafından Ulaştırma Bakanlığı Müdürlüğü bildirimde bulunulmalıdır.
4. Aşama: 26 Temmuz 2019 tarihli ve 56617 sayılı Bakanlık Olur’u ile yayımlanan “IMDG Kod Eğitim Seminerlerine ilişkin Yönerge” nin 5 inci Maddesi 2 inci fıkrası gereği Konteyner yüklemesinde çalışan personellerin, tehlikeli madde elleçleniyorsa 16 saatlik elleçlenmiyorsa 8 saatlik Genel Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş kuruluşlardan eğitim almış olması ve bu belgelerin Genel Müdürlüğümüze iletilmesi gerekiyor.
5.Aşama: Başvuru formu firmanız tarafından bildirilen yetkili kişinin cep telefonuna kısa mesaj ile gönderilecek “Ödeme numarası :……” ile belge ücreti olan XX.XX.- (XXX TL) Vakıfbank veya Ziraat Bankasına yatırılmalıdır Bu çerçevede, aşamalarda belirtilen şartların yerine getirilmesine müteakip, Yöntem-1 Yetki Belgenizin düzenlenmesi hususunda gereği yapılacaktır.
Kamera Görüntüsü Zorunlumu
- DBA Belgesi gönderimi zorunlu Aracın önü ve arkası olacak şekilde 2 adet resim çekilmelidir.
DBA Belgesi Başvuru – VGM Belgesi Başvuru ve Belgesi Uzatma Bedeli 2025 Yılı için
- DBA Belgesi – VGM Belgesi 2025 Yılı Bedeli Ulaştırma bakanlığına yatan kısım 288.939 ₺
- 5 Yıl Sonunda Belge Uzatma ücreti belge bedelin %7 olarak yatmaktadır.
- Tartım başına tahakkuk bedeli %4 olarak belirlenmiştir.
- DBA Kantar Programı test tartımları gönderildikten sonra belge ödemeleri yapılmaktadır.
- VGM Kantar Programı test tartımları gönderildikten sonra belge ödemeleri yapılmaktadır.
- DBA Belgesi alınabilmesi için DBA Kantar Programı kullanacak personelin imgd kod tartı aleti operatör eğitim almış olması gerekmektedir.
- VGM Belgesi alınabilmesi için VGM Kantar Programı kullanacak personelin imgd kod tartı aleti operatör eğitim almış olması gerekmektedir.
- Eğitim alınan personel sertifikaları ve firma belgeleri il dba belge başvurusu yapılaiblir.
Yeni DBA Belgesi Örneği – Yeni VGM Belgesi Örneği
Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge Kapsamında Doğrulanmış Brüt Ağırlık (DBA) Belgesi Uygulama Duyurusu
Bilindiği üzere, ülkemizin de taraf olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) 1974 Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) Bölüm VI/A Kural 2 gereğince, gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanması 01.07.2016 tarihi itibari ile zorunlu hale getirilmiştir.
Söz konusu SOLAS kuralının ülkemizdeki uygulamaları, 01.06.2016 tarihinde Bakan Olur’u ile yayınlanan “Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge” ile başlamış, ihtiyaçlar doğrultusunda 15.01.2021 tarih ve 2733 sayılı Bakan Olur’u revize edilen Yönerge hükümleri gereğince devam etmektedir.
Mevcut Yönergenin uygulanmasına yönelik, Bakanlığımıza intikal eden görüş, öneri, ihtiyaç ve talepler göz önüne alınarak uygulamaların etkin ve amaca uygun gerçekleşmesini teminen, tartım esnasında konteynere ve yüklendiği araca ait tüm bilgilerin (CSC emniyet plakası, araç plakası ve vb. nin) okunabilir şekilde ön ve arka yönden çekilen, üzerinde tartım saati, tartım tarihi ve konum bilgisinin yer alacağı 1’er MB’lık 2 fotoğrafın DBA belgesinde yer alması için DBA Bilgi Sisteminde düzenleme yapılmıştır.
24.02.2025 tarihi itibari ile DBA Bilgi Sistemi fotoğraflı belge oluşturma test ortamı açılmış olup 20.05.2025 tarihine kadar DBA belgeleri fotoğraflı veya fotoğrafsız düzenlenebilecektir. 20.05.2025 tarihi sonrası resimli olmayan DBA belgesi düzenlenemeyecek ve kıyı tesislerince kabul edilmeyecektir.
Destek ve Güncelleme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yeni DBA Belgesi